Почитаме паметта на Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Чествания и тържествен водоствет за празника на столицата ни

17.09.2016 | 09:15 Редактор: Тодор Петров
Почитаме паметта на Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов.

София била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато властите жестоко преследвали вярващите в Христа.

Император Адриан привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата обаче упорито отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, но това не сломило вярата им в Христа.

Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на хълм извън града. София останала на гроба и след три дни на молитви, починала с вярата, че отива при дъщерите си.

Денят е обявен и за празник на столицата ни - София. Празненствата започнаха още от сутринта, отслужен бе тържествен водосвет, а вратите на много от институциите бяха отворени.

В храм "Света София" патриарх Неофит отслужи литургия за миряните. Стотици столичани се стекоха към църквата, за да запалят свещичка и да чуят думите на патриарха. В някои моменти се заформяха и опашки пред църкавата, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

По-рано през деня бе издигнат флагът на София в присъствието на президента Росен Плевнелиев, председателят на парламента Цецка Цачева и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Преди събитието Фандъкова взе участие в тържественото заседание на Столичния общински съвет, на което бяха наградени почетните граждани на София.