Институциите изготвиха мерки срещу пожарите

В горите на България са възникнали 358 пожара за 2016 г.

10.09.2016 | 15:41 Редактор: Ирина Георгиева
Институциите изготвиха мерки срещу пожарите

Мерки за превенция на земеделските и горските територии от пожари представиха в Министерство на земеделието (МЗХ) днес. В изготвянето участват ГД "Пожарна безопасност", Министерство на околната среда и водите и Националното сдружение на Общините.

Мерките ще бъдат превантивни, тъй като лесно се установява откъде тръгват пожарите. Техни източници са предимно селски стопани. Много е трудно обаче да се установи дали пожарите се предизвикват умишлено или са по непредпазливост. 

Ако се установи, че някой земеделски стопанин умишлено е предизвикал пожар, то той ще бъде лишен от държавна субсидия за неговите земеделски земи или за неговите животни в стопанството.

"В горите на България са възникнали 358 пожара за 2016 г., две трети, от които са с източник съседни земеделски територии", коментира заместник-министърът на земеделието Георги Костов.

"Унищожените гори са 50 хил. декара. Стотици хиляди са унищожените земеделски земи и пасища. Само през последните 20 дни загубите в горите са 20 хил. декара, тоест почти толкова, колкото за осемте месеца от началото на годината. Създаде се изключително тежка обстановка в Югоизточна България. Нашите анализи показаха, че разходите, които сме направили само за погасяването, без преките щети, са в рамките на милиони левове", добави директорът нна ГД ПАБЗН гл. комисар Николай Николов.

Все още не е минал периода, в който могат да възникнат нови горски пожари. През следващите два месеца са възможни да настъпят големи огнени стихии, подобни на тези в Югоизточна България. Щетите може да се увеличат. Разбира се от МЗХ се наливат с превантивните мерки пожарите да бъдат ограничени.