Клошарят, обвинен в палежа на тютюневите складове, остава в ареста

Той благодари на съда

01.09.2016 | 11:47 Редактор: Ирина Георгиева
Клошарят, обвинен в палежа на тютюневите складове, остава в ареста

Магистратите оставиха в ареста 44-годишния Любомир Данчев, обвинен в умишлен палеж на тютюневите складове в Пловдив. Те не уважиха жалбата му да бъде пуснат на свобода, пише "24 часа".

Съдия Деница Стойнова изтъкна, че Данчев няма къде да живее и разследващите не знаят къде да го търсят, както и че вече е осъждан за кражби и грабежи. По думите й бездомникът е обвинен в тежко умишлено престъпление и че пожарът е възникнал в сграда, обитавана от него. Експертизата обаче ще докаже дали унищожителният пожар в другите сгради се е разпрострял от първата сграда, в която е живеел несретникът.

"На този етап съпричастността на Данчев към пожара няма как да бъде изключена", посочи съдя Стойнова.

Данчев не е запалил складовете, категорични са от защитата, представлявана от шефа на пловдивската адвокатска колегия Стефан Левашки и от топадвоката Зоя Тошкова

"Цялото общество е настръхнало и чака отговор на въпроса кой запали складовете. Очевидно е, че зад тези имоти стоят огромни инвеститорски интереси", изтъкна Тошкова.

Според нея огънят на 20 август не е тръгнал от 1 място. 

"Невъзможно е толкова големи сгради да изгорят заедно толкова бързо. Няма как от един фас да се разпростре такъв огромен пожар", посочи Тошкова и добави, че не би искала да е на мястото на съдиите, които трябва да вземат решение за Данчев, тъй като нямат доказателства - нито писмени нито устни, за умишлен палеж. 

Прокурор Атанас Дичев също заяви, че на този етап няма данни пожарът да е умишлен, а това е само едно работно обвинение. 

"Искам да ми пуснат, нямам намерение да се укривам", заяви през съда клошарят и добави, че за място за живеене си е избрал една от бараките на бул. "Пещерско шосе", където е психодиспансерът. 

Адвокат Стефан Левашки се позова на съдебно-психиатричната експертиза, която описва Данчев като боязлив, плах, страхлив, с умстен дефицит, затворен в себе си и свръхчувствителен. Според него няма как този човек да предизвика умишлен палеж.

След като чу решението на магистратите, Данчев каза - "Благодаря, довиждане!"