Живот на улицата: Мъж мечтае за нов дом и по-добро бъдеще

Желко се разболял през януари, изгубил дома си, жена си и децата си

31.08.2016 | 09:32 Редактор: Ирина Георгиева
Живот на улицата: Мъж мечтае за нов дом и по-добро бъдеще

Историята, която ще ви разкажем не е нищо нечувано досега. Дори напротив, тя е сред историите, които ни заобикалят всеки ден докато чакаме метрото или се разхождаме в парка. Рядко обаче сме готови да чуем историята на един бездомник.

В повечето случаи, тя е тъжна и непоносима за слушане - също като историята на Желко. Преди години той е имал всичко - дом, деца и съпруга. Мъжът е работил до януари тази година, но след това заболява и е освободен от длъжност. Развежда се и остава без покрив над главата си. Оттогава се подвизава в подлеза на СУ.

"Не ми се е вярвало, че някога ще стигна дотук. Не съм вярвал, че така ще заболея", разказва той пред Bulgaria ON AIR.

Желко вече е пробвал живота в приюта и не му се връща там. Надява се милосърдни хора да го приютят в дома си, а в замяна ще помага с домашната работа.

"Ще поддържам двора - плодове, зеленчуци, цветя. Може да стане нещо хубаво", обещава той.

Бездомникът по неволя обича да чете книги. Възмущава се на хората, които ги изхвърлят и се заканва някой ден, ако има дом, да подреди всички намерени на улиците в библиотека.

"Чета исторически книги - на нашата история, на нашите царе", каза той.

За в бъдеще Желко си пожелава да се излекува и както той самият казва да влезе в редиците на хората и всичко лошо да остане зад гърба му.