fallback

Над 50 жители на село Българска поляна са евакуирани заради пожар

Ситуацията е критична - остава в сила обявеното от община Тополовград бедствено положение

30.08.2016 | 22:45 Автор: Ирина Георгиева

Евакуирани са над 50 жители на село Българска поляна. Те ще прекарат нощта извън домовете си, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Хасково. 

Крайната мярка е заради опустошителен пожар, който гори повече от 8 часа край тополовградското село.

Огънят е върхов, в борови масиви, които са на не повече от 100 метра от крайните къщи на Българска поляна. Пламъците са обхванали над 5000 декара площ, а фронтът на пожара се разгръща и вече върви в две посоки: от Българска поляна към село Черепово, община Харманли и от Българска поляна към Главан, община Гълъбово. 

"Усилията на всички противопожарни екипи и институции са насочени към спасяване на село Българска поляна. Хората в момента са в безопасност, но евакуацията на живеещите в 20-те крайни къщи беше наложителна", съобщи Областният управител на Хасково Станислав Дечев. 

Дечев и заместникът му Валентин Ангелов координират на място действията на противопожарните екипи, на служителите на горските стопанства, общинските служители и доброволците. На мястото на пожара е и директорът на ОД на МВР Хасково Ангел Цанков. 

Директорът на РД ПБЗН Хасково Николай Вълчев ръководи операцията по овладяване на стихията. 

Остава в сила обявеното от община Тополовград бедствено положение. Пътните отсечки Тополовград – Българска поляна и Главан-Голямата звезда са затворени за движение. 

Работа ще продължи през цялата нощ. Ситуацията е критична.

fallback
Още от България
fallback