fallback

Затягат контрола в бежанските центрове

Мярката идва след сбиването в Харманли

30.08.2016 | 20:51 Автор: Васил Детелинов

Затворени зони за придвижване на мигрантите искат от Агенцията за бежанците. Мярката идва ден след масовото сбиване в Харманли между полицаи и бежанци. Предложението ще бъде обсъдено и гласувано на утрешното заседание на правителството. Ето и останалите мерки.

Мигрантският натиск и боя в Харманли накараха Агенция за бежанците да предложи мерки за потушаване на напрежението в бежанските центрове. Идеята е да се създадат места от затворен тип. Бежанците няма да имат право да излизат извън обособените зони. Те може да са цели градове или квартали.Има обаче условия:

  "Tези зони не трябва да ограничават човешките права на лицата настанени в тези зони. Те трябва да имат достъп до медицински услуги, образователни и социални дейности. Tе имат право да излизат в ограничен периметър. Осигурено им е място за разходка, място за среща с адвокати, НПО,място за провеждане на интервюта, но всичко това е оградено и те не могат да излизат без разрешение и придружител. Това не е арест"- обясни председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова.

Ако бъде одобрен от правителството, новият устройствен правилник ще позволи да се създадат и помещения от затворен тип. Там ще се настаняват лица, които системно нарушават закона и срещу тях се води наказателно производство. Първото подобно помещение от затворен тип ще е в Бусманци. Също ще се засили полицейското присъствие около центровете за бежанци в страна, както и ще се правят внезапни проверки.

Ден след сблъсъците между полицията и бежанците в Харманли, полицейското присъствие остава засилено.

 "Лицата, които бяха установени като участници в случая са изведени и са задържани в районното управление.Ккато приключи проверката и имаме становището на прокуратурата, евентуално те могат да бъдат изведени и в друг център, за да не бъдат отново причина да се случат тези неща"- обясни Ангел Цанков, директор на ОД на МВР –Хасково. 

След сбиването в центъра са премахнати всички камъни и дървета, забранено е внасянето и употребата на алкохол. А медиация ще помогне да се потуши напрежението между бежанците от различен произход.

 

Още в репортажа на Васил Детелинов.

 

 

 

 

 

fallback
Още от България
fallback