Национален център ще обучава спешните медици у нас

Целта е да се създаде единна програма, по която ще специализират работещите в спешните центрове из цялата страна

09.08.2016 | 09:24 Редактор: Мария Аладжова
Национален център ще обучава спешните медици у нас

Лекари, парамедици и телефонни оператори за спешната медицинска помощ ще бъдат обучавани по национална програма за квалификация. Проектът е на стойност 7 млн. лева и ще се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за периода 2014-2020 г. 

Боравене с техниката в линейката, приемане на адреси при спешни случаи и бърза реакция в стресови ситуации. На това ще бъдат обучавани новите кадри от края на тази година. За целта Министерството на здравеопазването ще създаде Национален център за обучение и квалификация на медицински специалисти.

На този етап единственото акредитирано място, където ще се провеждат курсовете е Центърът за спешна медицинска помощ в София. Очаква се след като постановлението влезе в сила и други медицински центрове в страната да отворят врати за новите кадри. А една от причините те да не достигат е, че все повече български лекари решават да приложат знанията си а в чужбина.

Сериозният отлив на медицински кадри обаче създава трудности в работата не само на неотложната медицинска помощ, а в здравеопазването като цяло, коментира директорът на ЦСМП - София д-р Георги Гелев:

"Тук по щат работят 940 човека, като имайте предвид, че не ни достигат някъде в порядъка между 120 - 150 човека специално за София. Доста млади хора напуснаха България. Специално през този център за последните четири години не по-малко от 100 лекари са преминали от тук, взели са някаква характеристика, каквато е необходима и за заминали на запад, предимно Англия, Франция , Германия и Дания".

По какъв начин мярката на Министерството на здравеопазването ще подобри работата по оказване на неотложна медицинска помощ у нас? Вижте в репортажа на Мария Аладжова и оператора Иван Ставрев: