Зетят на атентатора срещу Charlie Hebdo е настанен в бежански център у нас

Името Мурад Хамид се появи в социалните мрежи заедно с това на братята Куаши след нападението на сатиричното списание

07.08.2016 | 12:05 Редактор: Ирина Георгиева
Зетят на атентатора срещу Charlie Hebdo е настанен в бежански център у нас

Името Мурад Хамид се появи в социалните мрежи заедно с това на братята Куаши след нападението от януари 2015 г. в Charlie Hebdo, пише в. Le Journal du Dimanche.

20-годишният Хамид, брат на съпругата на Шериф Куаши, наистина е бил заподозрян, че е третият човек от групата нападатели, които атакува сатиричния вестник. Но солидното си алиби (бил е в час в гимназията в Шарлевил-Мезиер в момента на атентата) и на мобилизацията на съучениците му, той бързо беше оневинен.

"Не искам без проверка, името ми да бъде замесвано с тези варварски престъпления. Надявам се това да не опетни моето бъдеще. Нямам нищо общо с тази история", обясни той на 10 януари 2015 г.

Съдебно разследване

Мурад Хамид се споменава отново на 25 юли тази година, в деня, когато семейството му обявява, че е изчезнал. Близките му се страхуват, че може да е заминал към Сирия или Ирак.

Прокуратурата в Шарлевил-Мезиер сезира следствените власти в североизточния град Ренс, които отбелязват, че лицето е обявено за издирване и веднага разпространяват описанието му.

Той е задържан на турската граница на 28 юли и върнат в България, където впоследствие е настанен в Център за нелегални имигранти. Прокурорът започна съдебно разследване, за да се издаде европейска заповед за ареста му.