Роми разхищават вода в Кричим без да плащат

Над 300 от искат водомери, но отказват да им ги монтират

05.08.2016 | 14:42 Редактор: Тодор Петров
Роми разхищават вода в Кричим без да плащат

Над 300 роми от махалата на Кричим са подали заявление за монтиране на водомери, но вече осми месец от водоснабдителното дружество в Пловдив отказват да им ги монтират. Така ромите продължават да разхищават водата, без да я плащат. Заради големия разход в махалата обаче, горната част на Кричим страда от безводие вече цяла седмица.

В домовете на десетки семейства от Кричим от седмица няма вода. С помощта на туби и бидони те складират литри от ценната течност, която пренасят от съседните села.

"Без вода всеки знае как е – трудно е", коментира един от жителите на Кричим.

"На кубик плащам 1,88 и повечето въздух плащаме", добави друг.

"Само в тубите, в които е останала вода има, иначе не се къпем", жалват се трети.

В същото време в ромската махала на Кричим, която се намира в долната част на града, водата тече по улиците.

"Не може един нормален човек да знае, че ще плати примерно 500 лева вода и да си държи постоянно отворена чешмата. Сега ги държат и се охлаждат с тези чешми, защото знаят, че няма на кого да плащат няма водомери", заяви и кметът на Кричим Атанас Калчев.

Заради липсата на водомери, ромите не пестят водата. Това обаче създава проблем на тези, които живеят по вторите етажи на къщите и така над 300 души са подали заявления за монтиране на измервателни уреди, тъй като искат редовно водоподаване.

"Както плащаме тока, така искаме да плащаме водата. Сутрин като станем, няма вода и децата не могат да си измият очите", оплака се ромка.

"Искаме водомери и не ни поставят водомери. За един месец са монтирали само един, това работа ли е", попита общинският съветник Бюлент Еминов.

От ВиК-Пловдив не дадоха адекватно обяснение защо 8 месеца, след като над 300 души от ромската махала са заявили да им бъдат монтирани водомери, такива не са поставени.

Експерти твърдят, че с липсата на водомери в махалите загубите на водното дружество се увеличават, което е удобно оправдание да се иска постоянно покачване на цената на водата.