Кой регулира движението при катастрофи

МВР и АПИ си прехвърлят отговорността

02.08.2016 | 19:12 Редактор: Васил Детелинов
Кой регулира движението при катастрофи

В началото на най-натоварения месец на пътя търсим отговор как се регулира движението при настъпила катастрофа. Автоматизирана сигнализация би трябвало да решава проблема със задръстванията, у нас обаче такава липсва. В неделя например заради катастрофа, стотици изнервени изкараха часове в задръстване на магистрала "Тракия". Могат ли да бъдат избегнати такива тапи на път към морето или дома.

Неделя е. Магистрала "Тракия". Катастрофа между 4 коли предизвиква километрично задръстване на аутобана малко след Стара Загора. Движението се спира. За минути опашката от коли се увеличава. Два километра се изминават за час. Информация няма. На път от морето в задръстването попада и Доника Ризова. Изкарва там със семейството си над 3 часа при над 40 градуса температура. 

Заради жегата прегряват и много коли, които утежняват още повече задръстването. Блокираните в трафика обвиняват полицията за образувалата се тапа. От там, в писмен вид ни отговориха , че при пътни инциденти органите на реда след като помогнат на пострадалите се заема с разследването на случая и ни препращат към пътната агенция, която според МВР въвежда организация на движение така че , да не се допусне задръстване. От АПИ ни обясниха, че се наместват в регулирането на движението само при много тежки ситуации и катастрофи, когато трябва да предложат алтернативен маршрут на шофьорите.

  Така двете институции си прехвърлят отговорността за часовете престой на аутобана в горещината. Експертите смятат, че в подобна ситуация като тази от неделя- МВР и АПИ трябва да работят заедно, за да не се стига до абсурдната ситуация, от преди месеци, когато коли минаха в насрещното по магистрала "Тракия" заради липса на знаци.

 В разгара на лятото инцидентите по пътищата се случват всеки ден. От по леки като този, до по сериозни с жертви. Статистиката на МВР показва ,че за последните 2 месеца по пътищата са станали над 1400 пътни инциденти, при които са загинали над 130 души.

Отговорите в репортажа на Васил Детелинов.