Изминаха 4 години от атентата на летище Сарафово

Днес в 17 часа пред паметника на жертвите на морската аерогара в Бургас ще се проведе възпоменателна церемония

18.07.2016 | 12:43 Редактор: Ирина Георгиева
Изминаха 4 години от атентата на летище Сарафово

Изминаха 4 години от атентата на летището в бургаския квартал Сарафово. Днес в 17 часа пред паметника на жертвите на морската аерогара ще се проведе възпоменателна церемония, съобщи БНР.

Припомняме, че при атентата загинаха петима израелски туристи и българският шофьор Мустафа Кьосов. 

Почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов съобщи, че се очаква на възпоменателната церемония да пристигнат родителите на загиналите Елиор Прайс и Маор Харуш. По думите му церемонията ще е подобна на миналогодишната.

"В 17:23 е точната минута на атентата. Така го правим, че да може в минутата на атентата да сме там и да правим церемонията. Умишлено се прави в този час", обясни Мандов.

Обвинителния акт за атентата на Бургаското летище беше внесен преди дни от Окръжната прокуратура в Бургас.

17 часа и 23 минути, 18 юли 2012 година, на паркинга на летището в Бургас избухва бомба, поставена в автобус с израелски туристи. Загиват 5 израелци и шофьорът на автобуса – българинът Мустафа Кьосов. Други 35-ма са ранени. 

По-малко от два часа след взрива с комюнике израелския премиер Бенамин Нетаняху обвинява Иран за терористичния акт, говори за участие на Хизбула и плаши с военен отговор. Иран напълно отхвърля обвиненията като „ционистки“ и „смехотворни“.

САЩ и Великобритания също насочват отговорността към Иран. Разследващите български служби и правителството не могат да потвърдят такава връзка и молят за информация чуждите служби. 

След среща си с британския си колега Дейвид Камерън, премиерът Бойко Борисов заявява: "до този момент България не е получила такава конкретна информация“ и моли Камерън да предостави информация.

"До този момент ние не сме получили такава конкретна информация. Аз помолих Дейвид да ми я предостави, ако я има, защото това са, пак повтарям, тежки обвинения", заяви премиерът Бойко Борисов.

В продължение на дни никоя организация не поема отговорност за атентата. Българските власти разпространяват видеозапис и шофьорска книжка на лице, за което се смята, че е замесено в атентата. 

В началото на 2013 година тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов заявява, че има данни, че атентатът е финансиран от Хизбула. 

"Имаме данни, че атентатът е финансиран от Хизбула. Може да се направи обосновано предположение, че две лица са принадлежали към военното формирование на Хизбула", обясни тогава Цветан Цветанов.

Същата година за свързани с атентата са идентифицирани Мелиад Фара - австралийски гражданин, за когото се смята, че е свързан с групировката Хизбула и Хасан Ел Хадж Хасан, гражданин на Канада. Те са обявени за международно издирване от Интерпол. 

През 2014 година главният прокурор Сотир Цацаров съобщава, че по делото за атентата в "Сарафово" има нови разкрития и обстоятелства. 

"Няма да има внесен обвинителен акт по делото за атентата в Сарафово, тъй като има нови разкрития", посочи Цацаров.

Четири години след атентата в Сарафово прокуратурата внесе обвинителен акт в съда - за смъртта на шестима души - пет израелски туристи и българин - шофьорът на автобуса. Прокуратурата обвинява 36-годишния Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан, на 28 години – ливанец с канадски паспорт.

Днес трябва да стане ясно кой съдия ще гледа делото. Двамата обвиняеми ще бъдат съдени задочно и ще бъдат представлявани от служебни защитници. Въпреки многократните опити на прокуратурата местонахождението на двамата така и не беше установено официално чрез механизма на международната правна помощ. 

"Единият е в Бейрут, в централата на "Хизбула", посочи журналистът Мохамед Халаф.

Разследващите са стигнали до ливанска връзка в атентата по линия на Мелиад Фара, свързван с военното крило на "Хизбула", сочи неофициалната информация. Фара, Хакан и загиналият при атентата терорист са учили в Международния университет в Бейрут. По делото има данни, че фалшивите паспорти на тримата са изработени на принтер именно в този университет. 

Според посланика на Израел у нас Ирит Лилиан повдигнатите от българската прокуратура обвинения за атентата показват решимостта на страната ни за активна борба с тероризма. Тя също ще държи слово по време на възпоменателната церемония на летище Сарафово.