Летният грип покори страната

Лек срещу него е чаша алкохол

11.07.2016 | 23:00
Летният грип покори страната

Летният грип, се изразява в стомашни болки и диария, както и с типичните втрисания и висока температура като при класическата инфлуенца, предупредиха вирусолози.

От Националния център за заразни и паразитни болести също алармират за повишаване на заболеваемостта По данни на Столичната регионална инспекция за пет дни са регистрирани 281 случая на заболели.

Инфектираните са много повече, но хората предпочитат да се самолекуват и ходят на доктор само в краен случай. Това коментира д-р Атанас Пелтеков от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Заразата се причинява от "Ентеро 71” и "Коксаки” вирусите, които си ги донасяме от морето, поясни специалистът. Високата температура и изтощението, както и обезводняването, могат да предизвикат отпадналост за часове.

Добрата хигиена, честото миене на ръцете и дезинфектирането им с кърпички на алкохолна основа предпазват от вирусите. Практиката показва, че чашка алкохол помага заразата да отшуми по-скоро, каза още д-р Атанас Пелтеков.

По думите му заразата не се повлиява от антибиотици, но е препоръчително да се приемат пробиотици особено когато летният грип е придружен с диария.