Горските инспектори са установили мащабна бракониерска сеч

Предотвратената кражба е за над 5000 лева, но щетите за гората са в пъти повече

27.06.2016 | 17:53 Редактор: Ирина Георгиева
Горските инспектори са установили мащабна бракониерска сеч

Горските инспектори съобщават за два случая на мащабна бракониерска сеч само за ден. Първата е констатирана от служители от Регионална дирекция на горите в София, а именно - незаконна сеч на 45 дървета в Община Роман. 

52 кубически метра незаконно отсечена дървесина са задържали служители на Държавното горско стопанство в Самоков, пише БНР. 

Предотвратената кражба е за над 5000 лева, но щетите за гората са в пъти повече. 

В държавните гори около село Рельово са отсечени десетки дървета от бял бор. На място са заловени шофьорите на два камиона, в които е натоварвана едрата дървесина, както и лицензираният лесовъд, нает от фирма, извършвала законен дърводобив, но в съседен частен горски имот. 

Предстои да се разследва кой е разпоредил незаконната сеч в държавните територии, но е сигурно, че автори на престъплението са служители на фирмата, извършвала законния дърводобив в частните гори. Работниците, които са отрязали дърветата, са успели да избягат, като в последствие тяхната самоличност е установена.

Регионалната дирекция по горите в София също е започнала масирани проверки в горски имоти, собственост на физически лица.