Без увеличение на университетските такси във Великобритания

Българските студенти са полезни за икономиката на Обединеното кралство

27.06.2016 | 09:58 Редактор: Тодор Петров
Без увеличение на университетските такси във Великобритания

Резултатът от референдума във Великобритания предизвика сериозно притеснение в бъдещите български студенти на Острова и в техните родители. Екип на Bulgaria ON AIR се срещна с консултант на една от основните фирми посредници за обучение в чужбина. 

Според Николай Христанов няма да има увеличение на университетските такси на Острова и хората могат да бъдат спокойни.

"Родителите звънят и питат дали ще има увеличение на таксите. Промени за момента не се очакват, поне в следващите две години, докато трае преходът. Имаме уверение от университетите, че таксите остават същите. Тези, които сега станат студени, ще могат да се възползват от една и съща такса до самото завършване. Тя остава стандартна - 9000 паунда. Българските студенти са полезни за икономиката на Великобритания", коментира консултантът.

Венера Петрова, която е бъдещ студент в Англия, чака спокойно своето одобрение и се надява, че обезценяването на паунда ще има положителен ефект върху издръжката й.

"Правя доста големи планове за бъдещето и новината за Brexit ме притесни. Баща ми ме посъветва веднага да се обадя и да се информирам. От консултантската компания ме успокоиха, че няма да има промяна на условията. Чакам спокойно одобрението си. Падането на паунда ще има положителен ефект върху моята издръжка. Не мисля да се връщам в България. Затова заминавам, за да не се върна", обясни бъдещият студент на Острова.