Нов протест в София срещу убиването на животни

"Искаме да бъдат третирани като хора", заяви един от главните организатори

21.06.2016 | 08:30 Редактор: Тодор Петров
Нов протест в София срещу убиването на животни

Днес от 13:00 часа в София ще се състои нов протест срещу убиването на животни. Шествието започва от Народното събрание и ще се движи към бул. "Витоша". Това е пореден опит от страна на протестиращите да се стигне до промяна в законодателството.

Един от главните организатори Никола Донев заяви пред Bulgaria ON AIR, че ще настояват животните да бъдат третирани като хора и убийството им да се приравни с това на хората.

"Подготвили сме отново пакетирани хора в тарелски с месо, ще готвим хора на място. Борим се за промяна в законодателството. Планираме да внесем петиция с нашите искани на по-късен етап. Искаме животните да не бъдат убивани и да не се прави компромис с техните права. Това е съвременно робство, което приравняваме с робството на хора", коментира Никола Донев.

Според Марта Георгиева, която е представител на Общинския съвет, има действащо законодателство, но липсват наказания. Най-тежките форми, като боевете между животни са инкриминирани. От думите й стана ясно, че има предвидени присъди до 5 години затвор, но проблемът е, че такива няма. 

"Институциите стават съучастници в тези престъпления - това са полицията, Агенцията по безопасност на храните, която е абсолютно неадекватна. Най-голямото престъпление е, че българските общини са най-големият убиец на животни. В техните ненужни приюти ежедневно се убиват и малтретират стотици животни", каза тя пред камерата на Bulgaria ON AIR.