200 мигранти изчакват у нас заради реадмисията с Турция

Има планирани мерки при всяка промяна на ситуацията, разясни Бъчварова

17.06.2016 | 16:10 Редактор: Анисия Иванова
200 мигранти изчакват у нас заради реадмисията с Турция

Има споразумение за реадмисия с Турция, което трябваше да влезе в сила от 1 юни. Това съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова при посещението си в Бургас.

Фактическото състояние в момента е следното: имаме оформени документи за около 200 души, които трябва да бъдат върнати в Турция по силата на това споразумение. В сроковете, в които трябваше да получим отговор от турската страна, ние не сме получили за 8.

Имаме информация, че турската страна се въздържа от изпълнението на задълженията си по това споразумение с аргументи, свързани с отношенията и с процесите, които текат в преговорите с ЕС. Искам да ви уверя, че сме предвидили такъв сценарий и сме планирали мерки, които бихме предприели, ако се промени ситуацията по българо-турската граница, която следим непрекъснато, обясни Бъчварова, цитирана от пресцентъра на МВР.

По думите й процесът се следи и се вземат освен оперативни и дипломатически мерки.

Очакваме различни варианти - от най-леките до най-опасните, но се надявам, че въпреки че турската страна не изпълни задълженията си по реадмисия ще продължим да поддържаме добрите си отношения в оперативен порядък и ситуацията няма да се промени съществено. Продължава комуникацията между служителите, които работят по българо-турската граница, не сме алармирани за проблем в това отношение, допълни още тя.