Първанов поиска НС да даде мандат на президента за срещата в НАТО

Според него последните изявления на държавният глава от Страсбург са провокативни и неотговарящи на националния интерес на България

17.06.2016 | 12:22 Редактор: Мария Аладжова
Първанов поиска НС да даде мандат на президента за срещата в НАТО

Парламентът да даде ясен мандат на президента Росен Плевнелиев за предстоящата среща на най-високо равнище на НАТО през юли. Това поиска лидерът на АБВ Георги Първанов, пише Dnes.bg 

Той смята, че Плевнелиев трябва да бъде поканен в Народното събрание и да се изясни общата позиция, което не би било прецедент, а и е нужно да има пълна координация на институциите.

„Не смея да мисля какво би се произвело като новини от българска страна, ако няма такъв мандат“, коментира Първанов.

Според него последните изявления на държавният глава от Страсбург са провокативни и неотговарящи на националния интерес на България.

Лидерът на АБВ припомни, че депутатите му имат стара идея парламентът да приеме декларация за неучастието ни във военни действия. 

Тя е от 10 февруари 2015 г., но е актуална и днес.

„Същността на тази проектодекларация е за ненамеса на българската страна във военни действия и недопускането българската територия да бъде използвана за провокативни такива, както и военни действия по отношение на съседни нам страни, в това число и към Русия“, заяви Първанов. 

Според него няма нищо по-естествено от това парламентът да приеме декларация в тази насока. 

Първанов коментира и решението на Арбитражния съд при международната търговска палата в Женева в полза на "Атомстройекспорт" в спора с Националната електрическа компания (НЕК) на България по спиране на проекта за АЕЦ "Белене". 

Той призна, че не е изненадан от него, но не разбира необяснимия възторг на управляващите, които се радват на малките, в техните представи, щети, които България понася в резултат на това решение 

Първанов смята, че шест поредни правителства, като се започне от това на Тройната коалиция, носят отговорност за настоящата ситуация. 

„Това е поражение във всяко отношение“, отсече той.