Прокуратурата в Пазарджик внесе обвинителен акт срещу Иван Евстатиев

Документът хвърля повече светлина върху случилото се през януари

14.06.2016 | 23:20 Редактор: Мария Аладжова
Прокуратурата в Пазарджик внесе обвинителен акт срещу Иван Евстатиев

Районната прокуратура в Пазарджик внесе обвинителния акт срещу бившия кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев. Той е обвинен за това, че е имал сексуални отношения с непълнолетно момиче след като го напил и привел в безпомощно състояние.

Историята разгневи България в началото на годината. Тогава Евстатиев бе арестуван заради изнасилване на 16-годишната Ирина, припомня Dnes.bg

Градоначалникът, станал известен като похотливия кмет, призна, че е правил секс с ученичката, но отрече да я е изнасилвал.

Защитата на Евстатиев поиска на няколко пъти той да бъде освободен от ареста заради влошеното му здравословно състояние, но съдът отказа. Бившият кмет претърпя инсулт, стоя в болница, а преди дни адвокатката му обяви, че е опитал и самоубийство в килията. От прокуратурата обаче отрекоха.

На последното заседание на съда по искането за промяна на мярката за неотклонение на бившия кмет, Евстатиев се появи, свалил 35 килограма.

Внесеният днес обвинителен акт хвърля повече светлина върху случилото се през януари. Тогава Евстатиев и пострадалото 16-годишно момиче се чули по телефона. Бившият кмет й честитил Новата година и се разбрали да се видят някой път, когато той е в Стрелча.

На 15 януари 2016 г. Ирина минавала покрай хотел на бул. "България" в града. Там на пейка бил седнал Евстатиев. Той я поканил в хотелската си стая, където обичайно пребивавал. Бившият кмет извадил бутилка с водка и две чаши и налял в тях от алкохола.

Двамата започнали да разговарят, а бившият кмет подканял момичето да пие. Ирина приела голямо количество концентрат. “По този начин била преведена в напълно неадекватно състояние от обвиняемия, след което той се съвкупил с нея. Под въздействието на алкохола тя не можела да му окаже съпротива и след приключване на сексуалния акт заспала“, пише в обвинителния акт.

През това време близките на момичето я търсили по мобилния телефон, но не я открили.

Евстатиев я събудил и казал, че трябва да се прибира. При слизане по стълбите на хотела пострадалата залитнала, ударила си лицето в стената и си разкървавила долната устна. Бившият кмет я качил в джипа си и докато я карал към дома й, я убеждавал да не съобщава на родителите си какво се е случило.

По време на извършването на деянието пострадалата е била в средна степен на алкохолно опиване, пише още в документа.

От него става ясно, че Евстатиев е отказал да дава обяснения. В хода на разследването са били разпитани множество свидетели, били са назначени и изготвени десет експертизи.