Над 5 млн. българи стоят на студено, пари за ток няма

1,1 млн. българи ще се възползват от социалната тарифа за енергийно бедни

08.06.2016 | 17:50
Над 5 млн. българи стоят на студено, пари за ток няма

Над 5 млн. нашенци стоят на студено в домовете си, защото нямат пари да отопляват жилището си топло. Това показва проучване на КТ „Подкрепа“ за енергийно бедните българи. Наскоро от Министерството на енергетиката, на социалната политика и Световната банка изработиха механизъм, които ще определя кои хора са енергийно бедни. 

Предимно това са домакинства, които получават помощи за отопление, хора над 70 г., които живеят сами и взимат пенсия по 300 лв, семейства на деца с увреждания, както и тези с над 90% инвалидизация. Те ще плащат ток на преференциални цени, защото няма достатъчно материални средства. За тези, които се отопляват с парно, токът ще е по-евтин за първите 100 киловата, а за тези които се топлят на ток по-ниската цена ще е за първите 150 киловата. Социалната тарифа представлява 33% намаление от цялата сметка за ток и до определените количества. 

Изчисленията показват около 1,1 млн. българи ще се възползват от социалната тарифа за енергийно бедни. „Българите в риск от бедност са 2,6 млн. Това са работещи бедни, безработни, пенсионери с доходи до 300 лв, колкото е линията на бедност. Това означава, че около 1,5 млн. българи ще останат извън обхвата на социалната тарифа за ток.“, обясни Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.


1
2 rate up comment rate down comment 0
alpiniz@mail.bg
преди 7 години
Аве спрете се опомнете се услушаите се и тогава пишете та тя цялата дъръжавица е толкова Сигнализирай за неуместен коментар