Нинова: Правителството се готви да изтегли нов заем от 1,2 млрд. лева

Според нея предложението е внесено тихомълком в бюджетната комисия в парламента

03.06.2016 | 14:29 Редактор: Мария Аладжова
Нинова: Правителството се готви да изтегли нов заем от 1,2 млрд. лева

Правителството иска да изтегли нов заем от 1,2 млрд. лв., алармира лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде Dnes.bg

Според нея финансовият министър Владислав Горанов тихомълком е внесъл предложението Фондът за гарантиране на влоговете в банките да взема заема с държавна гаранция, в бюджетната комисия в парламента.

"Правителството на Бойко Борисов има проблем и го прехвърля на народа. Когато стана проблемът с КТБ, отпусна пари и гръмко обеща, че ще събере откраднатото, ще върне парите в гаранционния фонд и той ще ги прехвърли в бюджета, но не се справихте и заради това сега фондът иска да вземе заем и да върне парите в бюджета, вместо да съберете парите от КТБ", обвини тя.

Според нея искането за взимането на нов заем е в разрез със законите, защото няма анализ как ще се отрази на хората.

"В момента всеки от нас дължи 30 лева, ако сте изработили 100 лева, 30 от тях са за дълга, защото толкова е външният дълг. Твърдите, че имате преизпълнение, къде са тези пари, че взимате нов дълг“, продължи с упреците Нинова.

От името на БСП тя обяви, че осъжда продължаващите опити на правителството да увеличава дълга на страната.

"Някой ден тези пари трябва да се връщат, мисълта и управлението на принципа: "След нас и потоп" е пагубно. Всеки ден на това управление е пагубно за държавата, а изходът е предсрочни избори", призова соцлидерът.

На критиките й финансовият министър Владислав Горанов отговори, че идеята на заема е стабилизиране на финансовата система на държавата, която се е разклатила в предишния мандат на БСП и ДПС.

"Двете гаранционни споразумения, които правителството е предложило, са съгласувани и голяма част от преговорите са водени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките", обясни той.

Въпреки че призна, че като финансов министър не му е работа да води политически дебат, Горанов отсече, че през последните месеци не е видял в нито едно изказване на социалистите по-добро решение нито за икономиката, нито за обществения живот от това на управляващите.

"В този смисъл докато дебатът се води с такива методи, ние нямаме интерес да участваме в него", обобщи той.


1
1 rate up comment rate down comment 0
alpiniz@mail.bg
преди 7 години
Имах си хас поне кажете на *** да не се пъчи колко е направил докато е на влас Сигнализирай за неуместен коментар