Ползваме по-скъпи шезлонги и чадъри в Несебър и Слънчев бряг

Това не подлежи на регулация от министерството и концесионерите сами определят цените за тези услуги

01.06.2016 | 13:05 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

С 2 лева по-скъпо ще ползваме шезлонги и чадъри в Несебър и Слънчев бряг, съобщи председателят  на Асоциацията на собствениците в туризма Георги Николчев за "Фокус". Други пък казват, че ще ги намалят, отбеляза той.

"Това наистина трябва да подлежи на регулация от министерството. Тъй като тази година всички плажове преминаха към Министерството на туризма и все още няма издадена наредба за стопанисване на плажовете, реално цените се определят от самите концесионери", посочи Николчев. 

Броят на концесионните плажове е голям, а всеки един от концесионерите има право сам да определя цената на чадърите и шезлонгите, поясни той.

"Тя не е регулирана от някаква институция. Спомена се за част от плажовете от Южното Черноморие. Там ще бъдат малко намалени цените, особено по плажове, които не са чак толкова атрактивни, за да могат да печелят от оборота, а не само от дадения турист. По принцип всички концесионери казват, че ако са направили някаква по-голяма инвестиция за стопанисване на плажовете това лято, тогава вдигат цените. Там, разбира се, трябва да бъде ясно подчертано, че има някои нови неща, които са направени, в полза на самите туристи. Не може да бъде вдигната цена така - необосновано. Трябва всеки от концесионерите да обоснове това вдигане", каза още експертът. 

В момента цената на шезлонг и чадър по атрактивните плажове е 10 лева, а на останалите цената варира между 4 и 6 лв., посочи той и обясни, че НАП ще е контролният орган, който ще следи за това дали се издава касов бон при заплащане на съответната сума за шезлонг и чадър.

"Има специално нареждане още от предната година да има подвижни касови апарати. Касиера върви с касовия апарат и се издава на място касов бон, който е фискален", каза още Георги Николчев.