Медицинските екипи ще обикалят варненските плажове от 1 юни

Помощта за пострадалите е безплатна

31.05.2016 | 14:30 Редактор: Анисия Иванова
Bulgaria ON AIR, Архив

Медицинските екипи по плажовете във Варна и прилежащите курортни комплекси ще работят от 1 юни до 30 септември, съобщиха от ДКЦ 1 “Света Клементина” във Варна.

Медицинските екипи ще работят без прекъсване всеки ден от 8 до 18 часа, съобщи управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов.

Подготовката е започнала още преди месец - сформирали са се екипи, пунктовете и линейките са оборудвани с консумативи, апаратура и медикаменти.

Медицинските пунктове са разкрити общо на 27 места, като обхващат всички плажове в курорта "Златни пясъци”, плажове в "Св. св. Константин и Елена” и почти всички варненски плажове - плаж "Юг”, „Централен плаж”, „Рибарски плаж”, „Офицерски плаж”, плаж „Рапонги” и плаж "Трета буна”.

Трите реанимационни автомобила с екипи от лекар-реаниматор, медицинска сестра и шофьор обикалят плажовете от 15 май на „Златни пясъци” и „Св. Св. Константин и Елена” и от 20 май - на варненските плажове, като ще продължат до приключване на летния сезон.

екипи се състоят от 58 специалисти - 12 лекари-реаниматори, трима фелдшери, 37 медицински сестри и 6 шофьора, като персоналът е по-многоброен от този през миналата година, когато той включваше 55 специалисти.

Медицинските пунктове са ремонтирани основно от концесионерите, на места са изградени нови. Екипите са постоянни, главно от специалисти от варненските здравни заведения. Всички са преминали обучителни курсове, организирани от лечебното заведение, и са получили сертификати за професионално поведение при спешни ситуации и водни инциденти, каза още д-р Иван Иванов.

На екипите са раздадени и мобилни телефони, за да поддържат постоянна връзка помежду си.

Важно е да се знае, че оказваната медицинска помощ е напълно безплатна за пострадалите на плажа. Освен това екипите работят в много добро сътрудничество със спасителите от БЧК, както и с колегите си от Центъра за спешна медицинска помощ. Благодарение на съвместните усилия през миналия сезон, са спасени десетки човешки животи и не са допуснати инциденти с летален край на охраняемите плажове в работно време, каза още д-р Иван Иванов.