Къщата музей на Пейо Яворов възкръсва

Историята на българските Ромео и Жулиета от уредника Иво Милтенов пред Bulgaria ON AIR

20.05.2016 | 08:25 Редактор: Тодор Петров
Къщата музей на Пейо Яворов възкръсва

Утре е денят, в който посетителите ще могат да се насладят на реновираната къща музей на поета и революционер Пейо Яворов. Домът, в който е единствената и последна година от съвместния живот на Яворов с любимата му Лора.

Двамата са разполагали са с малък, салон, където са посрещали своите гости - писатели, македонски революционери. В него има портрети на Яворов и Лора, поставени през 1963 г. 

"Те са личности от такъв ранг, че лесно за тях се залавят символи. Пукнатината между двата портрета е поредният символ - той вещае разделение, но не му поставям мистична роля. Просто къщата има конструктивни проблеми", каза пред Bulgaria ON AIR главният уредник на къщата Иво Милтенов.

В къщата можем да видим и част от наметалото на Лора, както и черната й сватбена рокля. Сватбата на Лора и Яворов е била импровизирана, защото са притиснати от историческите събития. Лора се самоубива в стаята, в която е творил поетът. В нея можете да видите бюрото на Яворов. Уредникът на музея подчертава, че нито едно от емблематичните му производения не е написано в тази къща.

"Това са българските Ромео и Жулиета. След фаталния изстрел при самоубийството на Лора Яворов я поставя на леглото и отива да търси помощ от хазяите. В къщата може да се види бележка от поета "Моята мила Лора се застреля сама. Ида и аз подир нея", след което той се прострелва в слепоочието, но остава жив още година", разказа Иво Милтенов.