ХХI век трябва да стане векът на равноправието на жените!

Обществото се нуждае от жени-лидери, категорична е Ирина Бокова

18.05.2016 | 23:30 Редактор: Луиза Божинова
ХХI век трябва да стане векът на равноправието на жените!

Правата на жените и момичетата са неотменима част от универсалните права на човека. ХХI век трябва да стане века на равноправието на жените. Трябва да възпитаваме жени-лидери.

Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по време на откриването на Глобалния форум на жените-лидери в София.

"Времената се изменят, но неравенството между мъжете и жените остава. Именно това неравенство влошава основите на цялото общество, нарушава основите на мира“, каза Бокова. "Убедена съм, че форумът ще отправи послание за необходимостта от образование на момичетата, за да могат те да станат лидери в бизнеса, науката и политиката, лидери на собствените си държави", посочи тя.

Бокова отбеляза, че много момичета по света, вместо да учат, трябва да работят или да се омъжват. "Ние трябва да действаме заедно, за да преодолеем този проблем“, настоя тя и отбеляза, че въпросът за равноправието на жените трябва да се постави на политическия дневен ред, при това свързвайки го с темата за лидерството на жените.

"Това лидерство трябва да е и в науката, и в културата, и в образованието, и в политическата сфера. Обществото се нуждае на различни равнища от жени-лидери и това трябва да бъде основното послание на форума“, подчерта Бокова.