Президентът Плевнелиев се срещна с папа Франциск във Ватикана

"Икономиката и политиката трябва да служат на обикновения човек", отбеляза в послание към българите главата на Католическата църква

16.05.2016 | 16:22 Редактор: Мария Аладжова
Президентът Плевнелиев се срещна с папа Франциск във Ватикана

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с папа Франциск по време на посещението си във Ватикана, съобщават от Президентството. 

Президентът се поклони на светите за българите места в Рим по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Освен с главата на Католическата църква, Плевнелиев проведе среща с Държавния секретар на Ватикана - кардинал Пиетро Паролин.

„Обикновеният човек е най-важен. Работете за това обикновеният човек да види държавата на своя страна и да почувства нейния успех и прогрес“. Това послание е отправил папа Франциск към президента Росен Плевнелиев и към българската делегация, в която са включени членове на парламентарно представените политически сили, както и ръководители на български духовни и културни институции. „Икономиката и политиката трябва да служат на обикновения човек. Те трябва да водят до единение, но това е възможно само ако са основани на общохуманните и християнски ценности“, е подчертал Негово Светейшество пред държавния глава, пише "Фокус"

Двамата са обсъдили и бежанската криза в Европа - тема, близка до Светия отец, който неотдавна пое грижата на три бежански семейства. 

По време на аудиенцията с българския президент, папа Франциск е получил покана да дойде на посещение в България:

"Той има покана и от българския патриарх. Увери ни, че ще планират през годините неговите посещения така, че той да може да посети, както той нарече България, една изключително приятелска, хуманна държава, която, по неговите думи, днес дава пример", заяви президентът.

В Рим той отдаде почит пред гроба на Свети Кирил в базиликата „Сан Клементе“, както и пред гроба на папа Йоан Павел II, на папа Йоан ХХIII и на Св. Петър.