Двама ранени при срутване в мина "Ораново"

Скални късове затиснаха двамата миньори

11.05.2016 | 15:00 Редактор: Василия Пейчева
Двама ранени при срутване в мина

Двама работници пострадаха при срутване в мина "Ораново" край град Симитли тази сутрин. Скални късове затиснаха двамата миньори и само бързата реакция на техните колеги предотврати трагичен инцидент.

Срутването станало малко след 4 часа сутринта. По време на нощната смяна скална маса затиснала двама миньори на 37 и 42 години. Колегите им са реагирали мигновено, като извадили пострадалите, а охраната на рудника е помогнала да бъдат транспортирани до Спешен център Благоевград.

37-годишният Йордан Петров от с. Полена е със счупени подбедрици и е настанен в отделението по травматология на частна болница в Благоевград.

Другият пострадал миньор, 42-годишният Емил Пелтечки от с. Полето, е с фрактура на лумбален прешлен, което наложи неговото транспортиране до столична болница.

Инспектори от Инспекцията по труда в Благоевград от сутринта са в мината, за да установят причините за инцидента. Екип на Министерство на енергетиката също пристигна на място.

"Експертите са хората, които ще установят какво точно се е случило", коментира областният управител Бисер Михайлов.

Управителят на рудника не бе открит за коментар. Веднага след инцидента галерията е затворена, а работата в мината е преустановена до изясняване на ситуацията.

Това не е първият инцидент в мина "Ораново". Преди три години при срутване на земна маса отново тук загинаха четирима работници.