Рекорд: Три сигнала за ало измами в Шумен само за 30 мунити

От полицията за пореден път съветват всички, които получат обаждане от непознат да не предоставят по никакъв начин лични данни

10.05.2016 | 12:38 Редактор: Ирина Георгиева
Рекорд: Три сигнала за ало измами в Шумен само за 30 мунити

В рамките на само 30 минути са получени три сигнала за опит за телефонни измами в Шумен, съобщиха от МВР.

При първия случай, ало-измамниците са позвънили на домашен телефон на мъж и му "съобщили", че майка му е пострадала при токов удар и са необходими пари за лечение.

В другите два случая схемите са били по-различни. Измамниците са се представили за служители на електроразпределително дружество. Те поискали данните на собственика на партидата и адрес под предлог, че си актуализират информацията. В единия случай са предложили на мъжът да си плати на място сметката за употребената енергия.

Предположенията са, че ако измамниците не успеят да въведат в заблуда хората по телефона, умело ще използват информацията, която са получили по време на обаждането и ще вкарат в обръщение някой от познатите вече други сценарии (пострадал близък, виновен участник в ПТП, доставка на пратка, изгодна сделка за климатици и т.н.). 

От полицията за пореден път съветват всички, които получат обаждане от непознат да не предоставят по никакъв начин лични данни. Да не съобщават на какъв адрес живеят и да не споменават имена на свои близки и роднини. Да имат предвид, че дължимите пари за електрическа енергия се плащат само на касите на дружествата и никога в брой на хората, които отчитат потребената енергия или техници, които отстраняват аварии.

Ако ви се обадят по телефона и ви съобщят за пострадал близък първо направете опит да се свържете с него по телефона. Ако смятате, че ви въвеждат в заблуда се обадете на телефон 112, откъдето ще ви свържат с дежурния в полицията, който е готов да ви съдейства и да ви помогне със съвет.