Стотици миряни носиха иконата Св. Богородица от Бачковския манастир

И тази година начело на процесията застана копие на чудотворната икона, за да не пострада оригиналът при пренасянето

02.05.2016 | 16:40 Редактор: Ирина Георгиева
Стотици миряни носиха иконата Св. Богородица от Бачковския манастир

Стотици миряни от цялата страна се включиха в традиционното литийно шествие от Бачковския манастир до местността Клувията високо в планината, пише БНР. Според поверията, чудотворната икона на Света Богородица е била укрита от монаси именно там заради турските нашествия. Намерена е във втория ден на Великден през 1604 година от две овчарчета и е върната в Светата обител.      

Процесията се провежда повече от 350 години винаги във втория ден на Великден. 

Лошото време не попречи стотици вярващи тази сутрин да прекрачат прага на светата обител и да се наредят на опашка пред манастирския храм, където се намира чудотворната икона на Божията майка, за да запалят свещ и отправят своите молитви.

Игуменът на Бачковския манастир архимандрид Симон отправи пожеланията си към миряните: "Празникът на празниците Пасха Христова е възкресение на нашите души. И така символично, носейки всяка една година чудотворният образ до местността Клувията, където е бил скрит, дава на нас вярващите също така символистично възкресяване за добри дела".

Архимадрид Симон уточни, че и тази година начело на процесията застава копие на чудотворната икона на Божията майка, за да не пострада оригиналът при пренасянето. Той съобщи още, че в църквата на светата обител предстои мащабен ремонт, тъй като ценните стенописи са застрашени от оводняването на храма. След това ще започне и реставрацията им.