Великден е! Христос Воскресе!

На този ден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан

01.05.2016 | 09:16 Редактор: Луиза Божинова
Великден е! Христос Воскресе!

Православните християни по света посрещат най-светлия празник - Възкресение Христово.

На този ден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан.  Първи разбират за станалото чудо жените мироносици. Те отиват при гроба, за да помажат тялото на Иисус Христос, но ангел господен им съобщава: Христос възкресе, защо търсите живия сред мъртвите?

 

В нощта на Великден миряните отиват на църква и палят свещи, които носят вкъщи за здраве и благодат. Благодатният огън се измолва от патриарха на Йерусалим на гроба Господен в днешния храм "Св. Възкресение“ и се разпространява във всички православни епархии.

На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца. Вярва се, че този, чието яйце се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца Божий - Христос.

На този ден приключва строгият пост.

Имен ден днес празнуват Велик, Велика, Веле, Велко, Величко, Велин, Велина, Вичка, Възкресия, Паско, Пасо, Пашо.

Празничната литургия късно снощи в София оглави българският Патриарх Неофит. По обед бе отслужена и литургията Второ възкресение, на която благата вест се произнася на няколко езика.

 

Как бе посрещната "Възкресение Христово", разказва репортера Васил Детелинов, заедно с операторите Тодор Тодоров и Петър Джанаваров.

Точно в полунощ българския Патриарх Неофит възвести благата вест за Възкресението Христово на събралите се хиляди вярващи пред катедралния храм "Свети Александър Невски". В пасхалното си слово пред вярващите Патриарх Неофит призова радостта, мира, и любовта да са с нас.

Миряните запалиха свещите си от благодатния огън донесен от Йерусалим и се поздравиха с радостната вест за Възкресението Христово. По обяд в митрополитската катедрала "Света Неделя" бе отслужена празничната литургия "Второ възкресение". Нарича се така защото за втори път след полунощ се чете евангелския текст, който носи вестта за възкресението. Тогава се четат и откъси от Евангелието на различни езици, за да се разнесе по целия свят благата вест. Литургията бе водена от Патриарх Неофит. 

В словото си пред вярващите Патриарх Неофит призова в трудните времена да се обръщаме към бога, а чрез добрите дела да сме носители на християнската вяра.

Митрополитската катедрала "Света Неделя" отново събра стотици миряни, дошли да запалят свещ и помолят за здраве и благоденствие. В следващите 40 дни, православните християни по целия свят се поздравяват с Христос Воскресе!

 

Екипът на Bulgaria ON AIR ви пожелава Великденските празници да ви донесат здраве, радост и щастливи моменти с любимите хора!

Христос Воскресе!