Разпети петък е!

Вярващите минават под плащеницата, в която е било увито тялото на Исус Христос.

29.04.2016 | 16:35 Редактор: Васил Детелинов
Разпети петък е!

Днес е разпети петък - най-тъжният ден от Страстната седмица. На разпети петък вярващите минават под плащеницата, в която е било увито тялото на Иисус Христос.

На разпети петък в центъра на храмовете се издига символичен гроб на божия син. Украсява се с цветя, а на престола се поставя Плащеницата - платът, с който е било увито мъртвото тяло на Христос след като е свалено от от кръста и положено в пещерата. 

Вярва се, че с преминаването под плащеницата се прекланяме пред страданията на Иисус Христос и по този начин му благодарим за изкуплението на греховете ни

Всеки минал под плащеницата получава и китка здравец от свещеника като израз на благословия, утеха и вяра във възкресението. Цветето се отнася в дома и поставя до иконата.

За да минат под плащеницата още от рано сутринта в църквите се извиха опашки. Така бе и в столичния храм "Свети Седмочисленици". 

На разпети петък се прави вечерно богослужение. В катедралния храм "Света Неделя" то бе водено от българския патриарх Неофит. На него плащеницата се изнася от храма за опелото христово. Обикаля се църквата , след което плащеницата се се полага в средата на храма. Остава там до късно в събота вечерта. Прибира се в олтара малко преди да настъпи Възкресение Христово .

Васил Детелинов ще ни разкаже повече за символиката й.