Великден за всеки: 30 000 пенсионери ще получат ваучер за 20 лв.

5000 пакета с хранителни продукти ще получат други 5000 пенсионери, отчете омбудсманът Мая Манолова

27.04.2016 | 16:10 Редактор: Ирина Георгиева
Великден за всеки: 30 000 пенсионери ще получат ваучер за 20 лв.

Близо 600 000 лева са събрани до днес в кампанията "Великден за всеки". Това означава, че 30 000 български пенсионери ще получат по един ваучер за храна от 20 лева.

Новината съобщи омбудсманът Мая Манолова в пенсионерския клуб в "Младост" III, където дари 200 пакета с храна, съобщиха от пресцентъра на институцията. Там възрастните хора я посрещнаха с празнична погача и букет червени рози. 

Първа своя пакет с храна получи 82-годишната самотна баба Лиляна Йорданова, която е инвалид втора група. Възрастната жена благодари за жеста и се зарадва, че получената храна е за повече от 20 лева.

"5000 пакета с основни хранителни продукти ще получат други 5000 пенсионери, защото в дарителската капания с храни бяха събрани над 7 тона храна, един тон месни и млечни продукти, 150 000 души ще получат козунаци, осигурени са 74 000 опаковки безалкохолни напитки и един тон бира“, отчете омбудсманът.

Кампанията продължава и се очаква през следващите дни да бъдат събрани още средства. 

"Първите средства вече са разпределени във вид на ваучери в общините в България. Пенсионерите могат да си ги получат от станциите на „Български пощи“, по една във всеки общински център, като имената на пенсионерите, които получават ваучери са изнесени в самите пощенски клонове на „Български пощи“ или в сградата на съответната община. Ваучерите са доставени в цялата страна, така че част от пенсионерите, които получават малко над 300 лева могат да получат своите ваучери", разясни Манолова.

Най-много средства за пенсионерите си е събрала област Стара Загора - близо 70 000 лева, а след нея се нареждат областите Варна, Кюстендил и София.

Омбудсманът изрази благодарност на всички, които са се включили в благотворителността и съобщи, че имат амбициозната цел след нея да започнат кампания за промени в законодателството, така че всички, които даряват храни, да имат съответните стимули от държавата. Според нея благородната цел да няма гладни хора в България си струва усилието и обеща, че заедно с екипа, организирал кампанията, ще се бори у нас даряването на храни да бъде облекчено от данъци, каквато е европейската практика. 

На събитието присъстваха и Илия Раев - председател на обществения съвет, създаден специално за кампанията, генералният директор на БЧК - проф. д-р Красимир Гигов, едно от лицето на кампанията Тончо Токмакчиев, заместник-кметът по финанси на Столичната община Дончо Барбалов, кметът на район „Младост“ д-р Цветана Авджиева.