Едногодишен мораториум върху разкриването на аптеки!?

Според експерти в градовете те били достатъчно, а в селата липсвали

27.04.2016 | 13:25 Редактор: Вероника Цветанова
Едногодишен мораториум върху разкриването на аптеки!?

Да се въведе едногодишен мораториум върху разкриване на аптеки в населените места, където вече има разкрити, ще бъде предложено от Българският фармацевтичен съюз, когато се извършват промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, съобщи "БНР".

"Над 1.5 милиона граждани всеки месец закупуват лекарства по здравна каса и затова аптечната дейност, която е небалансирана като разпределение в страната, трябва да се стимулира", посочи проф. Илко Гетов - председателят на Българския фармацевтичен съюз.

Той допълни, че общината отдава едно помещение без наем и при облекчени условия, се заема с ремонта му, така че то да отговаря на изискванията за аптека.

"Няма пряка връзка между налагането на мораториум върху разкриването на аптеки там където има и създаването на условия да се разкрият такива в слабонаселените места, което е идея на фармацевтичния съюз", заяви Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Костов обясни, че отварянето на аптеки не е самоцелно. Той смята, че спирането на разкриването им в по-големите населени места няма да рефлектира по никакъв начин върху отварянето на аптеки в малките. И заяви, че това е изключително негативна идея и обслужва единствено интересите на тези, които се страхуват от конкуренцията. 

От Българския фармацевтичен съюз посочиха вчера, че в България има населени места без нито една аптека. Те представиха нова интернет платформа с информация за всички аптеки и дрогерии в страната.

Според Николай Костов аптека може да се разкрие в район с поне 500 души население. Проф. Илко Гетов е на мнение, че може да се въведе изискване поне за една година, този който иска да разкрие аптека, да го направи само там, където все още няма.