304 агнета са конфискувани в Търговище - били транспортирани без документи

Месото ще бъде дарено, ако е годно за консумация, обясняват от БАБХ

24.04.2016 | 14:40 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

304 живи агнета са конфискувани от Областна дирекция по безопасност на храните, град Търговище. Животните са транспортирани без документи, но са с ясен произход и здравен статус и са насочени за санитарно клане.

Месото от закланите животни ще бъде изследвано и ако бъде потвърдено, че е годно за консумация от хора, то ще бъде дарено, съобщават от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

свързани

Проверката е извършена съвместно в района на с. Голямо Църквище, община Омуртаг от служители на ОДБХ Търговище и представители на Районно управление на полицията (РУП), град Омуртаг. Инспекцията е в резултат на съвместните действия на МВР и БАБХ за предотвратяване на нелегално придвижване и търговия с животни. 

С цел ограничаване и ликвидиране на заболяването Заразен нодуларен дерматит в областите Хасково, Стара Загора, Пловдив и Благоевград, БАБХ забрани придвижването на едри преживни животни в Южна България и наложи рестриктивни мерки за придвижване в Северна България. 

В разрез с разпоредбите на контролния орган са констатирани още 3 опита за нерегламентирано превозване на животни в област Търговище и област Добрич. Конфискувани са още 6 крави и 3 магарета от служители на ОДБХ - Търговище и 9 агнета от ОДБХ - Добрич. Всички животни са без ясен здравен статус и са транспортирани без документи. Те ще бъдат унищожени в екарисаж.