НАТО утроява силите си в Черноморския регион

Алианса има възможност за разполагане на 40 хиляди военни в района при нужда

22.04.2016 | 18:05 Редактор: Васил Детелинов
НАТО утроява силите си в Черноморския регион

НАТО утроява силите си в Черноморския регион, за да бъдат вързани ръцете на Русия. Това стана ясно от думите на заместник-генералният секретар на Алианса Александър Вършбоу, който е в София днес. Той информира, че вече се прилага план за действие на НАТО, който предвижда възможността за разполагане на 40 хиляди души в района при нужда.

"Страните от НАТО трябва да имат единен подход към сигурността на Черноморския регион. Руската стратегия е силна и това е заплаха за единството на съюза и териториалността в региона. Затова с общи усилия НАТО трябва да ограничи влиянието и да върже ръцете на Русия. Те казват, че не търсят конфронтация, не търси студена война но не можем да позволим просто така да погазват принципите на европейската сигурност. нашият отговор е в два ключови елемента- да засилим своята сигурност и да се ангажираме в повече диалог с Русия и да намалим риска от конфликти. В комбинация от сила и диалог смятам, че е най -добрия начин Русия отново да се върне към спазването на международния закон"- каза заместник-генералният секретар на НАТО Александър Вършбоу.
 

Вършбоу посочи, че НАТО се изправя пред тежки предизвикателства, свързани с хибридната война, кибератаките и все по-агресивна Русия - нелегалното присъединяване на Крим и дестабилизиране на Украйна, неконтролираната миграция. Вършбоу коментира, че тези два проблема са от изключително голяма важност за сигурността в региона.

Според заместник-генералния секретар на НАТО замразеният конфликт в Грузия и Молдова заплашва да продължи тази нестабилност в региона.Вършбоу коментира, че присъствието на военни кораби в Черноморския регион на ротационен принцип би довело до по-голяма сигурност в региона.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
alpiniz@mail.bg
преди 8 години
Да бе да ,що не ги пробвате КАТ сте толкова ербап който влиза в ч.море автоматично влиза на мужка???? Сигнализирай за неуместен коментар