Филми под наем вместо онлайн: Случва ли се още?

Макар и изключителна рядкост, у нас все още има работещи видео клубове

22.04.2016 | 15:18 Редактор: Мария Аладжова
Филми под наем вместо онлайн: Случва ли се още?

За онези, които си спомнят, че преди наемахме най-новите блокбъстъри за 24 часа от кварталните видеотеки, е странно да си представят, че днес има хора, които не просто не си го спомнят – те не са били родени.

Видеотеките са такава отживелица, че спокойно може да се каже, че бизнесът с отдаването на филми под наем си е направо динозавър.

Но както повечето случаи, и този има своите изключения.

„Последната VHS касета, която съм дал под наем, беше през 2009 г.“, разказва Спиридон Атанасов, собственик на видеоклуб в центъра на София.

Мястото предизвиква интереса на децата и тийнеджърите, които с удивление се спират, когато прочетат табелата „Видеоклуб“:

„Някои деца се чудят какво е това, те просто не знаят, че е имало такова нещо и че все още съществува. Чувам тийнеджъри да казват: "А! Какво е това? Още ли има такива неща? Аз съм го чувал от баща ми и от майка ми“, разказва през смях Спиридон.

Преди 23 години решил да превърне любимото си хоби в бизнес. Първия филм в домашни условия гледал на бетамакс видео:

„Копието беше отвратително, нищо не се разбираше. Филмът може би е бил първият „Терминатор“ със Шварценегер. Но беше снимано все едно в джунгла - нищо не се виждаше и нищо не се разбираше“.

По-нататък, с появата на VHS, се запалил по гледането на филми и така един ден решава да отвори видеотека. С все по-упоритото навлизане на технологиите обаче, арендуването на касети и дискове тръгнало рязко надолу.

Въпреки това Спиридон успява да задържи видеоклуба отворен и до днес. А миналата година и хазяинът на помещението се съгласил да свали наема, за да помогне след настъпването на кризата.

„Ако времето е като днешното – слънчево и хубаво, не очаквам много... трима-четирима души най-много. Ако малко се поразвали времето, завали дъжд или стане студено, може и по 15-20 души на да минат на седмица“, казва Спиридон. 

Една част от редовните му клиенти са възрастни хора, слабо запознати с технологиите. Другите обаче са истински ценители на петото изкуство, които предпочитат да гледат качествени филми - с добър звук и чиста картина. 

Най-търсени са Blu Ray дисковете. Наемането на един Blu Ray струва 4 лв. за 24 часа, а ако са два, Спиридон прави отстъпка - дава ги за 48 часа.

„В последно време се наемат най-новите неща. Това, което е минало по кината, това, което е печелило някакви награди и разбира се, старата класика от типа на „Кръстникът“, „Индиана Джоунс“, „Междузвездни войни“.

Спиридон иска да продължи да развива бизнеса си, но единственият начин това да се случи е, да създаде виртуална видеотека.

„Всичкото това, което се случва, би могло да се регулира, както е в нормалния свят. Де факто ти можеш да изгледаш някакъв филм или да си го изтеглиш срещу заплащане, а не свободно, както е тук. Защо аз да не направя моята видеотека в интернет?“.

Но докато това се случи, този видео клуб ще продължава да бъде едно чудато за съвременния човек място.

/Репортаж на Мария Аладжова/