ГЕРБ и Патриотичният фронт бесни на Реформаторския блок

Омръзна ми всичко лошо да се приписва на ГЕРБ", афектирал се премиерът Борисов

22.04.2016 | 13:00 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

ГЕРБ и Патриотичният фронт (ПФ) са бесни на Реформаторския блок (РБ), съобщи в. "24 часа".

Недоволството е изразено по време на срещата на Бойко Борисов и съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, която продължи повече от два часа в кабинета на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. На нея обаче не беше поканен шефът на коалиционния партньор на ГЕРБ Найден Зеленогорски.

"Омръзна ми всичко лошо да се приписва на ГЕРБ", афектирал се премиерът Борисов.

След срещата с премиера Бойко Борисов, Валери Симеонов подчерта, че от ПФ са изключително удовлетворени от днешното гласуване на текстовете, свързани с българите в чужбина да упражняват правото си на глас в посолства и консулства. Той обясни, че след вчерашното приемане на задължителното гласуване и реакциите на голяма част от медиите и за съжаление на някои народни представители, те с Красимир Каракачанов са били притеснени за бъдещето развитие на вече одобрените текстове на ИК. 

"В тази връзка аз поисках среща с г-н Цветанов, за да уточним как ще вървят занапред нещата и дали въобще ще вървят. В тази връзка той предложи да покани премиера“, каза Валери Симеонов и уточни, че по време на срещата са били изяснени позициите, цитирано от "Фокус".

Симеонов изрази неудовлетворението си от медиите, че от вчера никой не е отразил, че задължителното гласуване е било предложение на Патриотичния фронт, което е било включено в предизборната кампания на коалицията. 

Днес, когато задължителното гласуване е факт, това е благодарение на консенсуса, който беше постигнат между колкото е възможно повече формации в днешния парламент, посочи от своя страна Цветанов.

"Знаете, че имаше искане за активна регистрация, което беше искане на ПФ и за да направят и те съответните отстъпки, ние възприехме принципа при задължително гласуване не след първи национален избор, а след два последователни избора да бъдат заличавани тези, които не са се възползвали от това конституционно право", припомни и Цветанов.

По думите му по този начин ще се направи една форма за активна регистрация. "И същевременно тези мъртви души, които по принцип не са изчистени от списъците и винаги се създава някакво политическо говорене, това също е една от формите, за да могат да бъдат осъвременени", каза Цветанов.