Окончателно: Петър Низамов-Перата остава под домашен арест

Според съда, действията на Низамов не са с цел защита на държавата

21.04.2016 | 17:50 Редактор: Вероника Цветанова
Окончателно: Петър Низамов-Перата остава под домашен арест

Бургаският окръжен съд потвърди наложената мярка „Домашен арест” на Петър Низамов-Перата, предаде „Фокус”.

Той е привлечен като обвиняем за това, че на 10 април неправомерно е задържал трима мигранти от Афганистан. Преди около седмица Районният съд в Малко Търново отсъди домашен арест за 30-годишния Низамов.

Адвокатът на Перата поиска мярката, наложена от Районен съд-Малко Търново да бъде променена на по-лека и в защита посочи, че обвиняемият е извършил обществено полезна дейност със задържането на мигрантите. Бургаските магистрати не уважиха искането, според тях, действията на Низамов илюстрират неговата цел, която не е защита на държавната граница.

Съдът посочи, че Петър Низамов е упражнил физическо насилие спрямо мигрантите, претърсил е вещите им с цел намиране на пари и мобилни телефони. И още, че обвиняемия не е изчакал полицейски служители при задържането на мигрантите, а ги е пуснал и насочил към границата с Турция.

Сред мотивите на обвинението, което поиска промяна на мярката в по-тежка „задържане под стража” бе, че Низамов има обремено съдебно минало. Съдът посочи, че за предишните 3 присъди на обвиняемия, той е реабилитиран.