Откриха археологическия комплекс "Сердика"

"Сдаваме на София поредния обект, да му се радват софиянци и всички, които дойдат тук", заяви премиерът

20.04.2016 | 13:34 Редактор: Мария Аладжова
Откриха археологическия комплекс

Ще продължим да развиваме античния комплекс "Сердика". Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на археологическия комплекс "Сердика" при столичното Ларго. 

"Да благодарим и да пожелаем дълъг живот и здраве на министър Вежди Рашидов. Той премина през много перипетии не само в строителството, но и в личен план. Виждам колко се радва, че сме заедно, за да довършим този обект. Помня още като кмет трябваше да изменим проекта и инж. Стоян Братоев тогава пусна метрото да мине на 27 метра под земята, за да запазим археологията", заяви премиерът, цитиран от "Фокус".

"Видях, че в момента присъстват и стари министри, на времето са строили директно върху културно-историческите съкровища. Там, където свършва сега музеят, започва 37 кв. метра мозайка - уникална по своята същност, която догодина ще планираме и ще продължим да развиваме този музей", допълни Борисов. 

Той изрази надежда, че туристите и младите хора се надявам да оценят "красотата, върху която лежи София". 

"Сдаваме на София поредния обект, да му се радват софиянци и всички, които дойдат тук. Ще продължим нататък - София, Пловдив, Стара Загора Бургас, Варна, защото има толкова места, които да показваме в туризма", коментира още Бойко Борисов.

Последната фаза от строежа и реставрацията започна на 8 април 2014 г. и трябваше да приключи за 200 дни. 

“Сред най-големите атракции е Декуманус Максимус - главната улица на Античния град. Тя е с почти изцяло запазена автентична настилка, по която ще вървят и посетителите“, съобщават от Министерството на културата.

Археологическата зона на площад "Независимост" е с площ 4 850 кв. м. В нея са експонирани разкрити археологически структури и е обърнато специално внимание на консервацията на секторите със запазени подови настилки.

Зоната под бул. "Мария Луиза" е с площ 3 150 кв. м и обхваща пространството между Централния подлез с храма "Света Петка Самарджийска" и метростанция "Сердика 2". Тази зона е с музеен характер и там има цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки. Откритата археологическа зона между бул. "Мария Луиза" и ЦУМ е с площ около 7000 кв. м.