Нови правила за автогарите предвижда Ивайло Московски

Предвиждат се промени и в цените на превоза

18.04.2016 | 22:42 Редактор: Вероника Цветанова
Нови правила за автогарите предвижда Ивайло Московски

Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че ще бъдат предприети незабавни действия по въпросите, които се отнасят до коригирането на Републиканската пътна мрежа, изработването на Категоризация на автогарите и въвеждането Методика за ценообразуване на техните услуги, съобщи "Фокус".

Във връзка с националната транспортна схема, министър Московски заяви, че ще бъдат разработени изцяло нови принципи и критерии за определяне на маршрутните разписания и часовете на тръгване и пристигане.

По думите му критериите ще бъдат съобразени и с разписанието на влаковете. Срокът за работа ще е 3 месеца.

Относно Категоризация на автогарите и методиката на ценообразуване за услугите на превоз, министър Московски възложи незабавното сформиране на експертен екип с участието на представители на бранша, който в срок от три месеца да приключи с работата.

В момента цените за ползване на автогарови услуги се формират свободно, независимо от големината на населеното място и на пътникопотока, а съгласно законодателството. Идеята е автогарите да се разделят на три категории, което ще послужи за определяне на прага на ценообразуването.

Сред основните теми, които Националното сдружение засегна на срещата с министър Московски, бяха нерегламентираните превози и борбата със сивия сектор.