Ще спрат ли нападенията над лекарите?

След побоя над проф. Стефан Станчев от УМБАЛ "Света Анна", колегите настояват за повече сигурност на работното си място

11.04.2016 | 09:00 Редактор: Милена Енчева
Ще спрат ли нападенията над лекарите?

Миналата седмица бе белязана от поредното нападение над български медик.  Проф. Стефан Станчев беше брутално пребит пред  дома си от непознати с маски. Началникът на травматологията на болница „Света Анна“ вече е в стабилно състояние, след като колегите му дни наред се бореха за живота му.

След инцидента, те поискаха поискаха засилени мерки за повече сигурност в лечебните заведения, които да гарантират безопасността им. Липсата на търпение е една от най-честите причини за агресия от страна на пациентите. Вербалните атаки и нападките спрямо лекари са ежедневие.  Често се стига и до физическа саморазправа.  За 16 години в тази болница д-р Ана Николова се е нагледала на всичко това. Като началник на спешното отделение може да разкаже за поредица прояви на агресия. 

"Имали сме и няколко тежки и фрапантни случая. Преди две години имахме случай , в който четирима мъже , които се оказаха познайници на МВР, при потърсване на помощ пребиха, размазаха от бой дежурния охранител на спешно отделение.", коментира д-р Николова. 

Пряк свидетел на инцидента става д-р Нина Мазнева. Работи в отеделеното от 8 години, но това съвсем не е единствения случай на агресия, който си спомня. Преди години на едно от нощините си дежурства самата тя е нападната от пациент. За постъпката му съдът налага на побойника 1000 лева глоба, които той така и не плаща. Обидата и огорчението от тази вечер обаче остават. Остава и чувството за безнаказност у лекарите, които от години настояват за повече сигурност на работното си място. 

"В нашите искания бяхме маркирали някакъв вид тяхно присъствие на министерство на вътрешните работи и вторият варианти беше внедряване на паник бутони за вързка с техните мобилни екипи . До момента нямаме нито отговор, нито нещо, което да се случва в системата", заяви д-р Николова. 

Най-често агресивните прояви идват от придружителите на пациентите. Проблеми възникват и заради регистрацията на постъпващите в спешното, тъй като те често не носят със себе си лични документи. Колко рискована всъщност е лекарската професия?  Наш екип прекара един ден в спешното отделение на окръжна болница, за да провери.  Резултати вижте в репортажа на Милена Енчева. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
д-р Карл Бранд от СС
преди 1 година
За нападение над лекар - съмртно наказание и с изпълнение на присъдата веднага сле издаването й! Това е решението. Друго решение, всички лекари с бойни пистолети и курс по стрелба, за да ги изоплзват по предназначение - лична защита! Животът на един български или *** не струва абсолютно нищо. Сигнализирай за неуместен коментар