Прокуратурата погна Перата за незаконен арест на мигранти

"Петър Низамов е вързал, ритал и заплашвал афганистанците", твърди обвинителят

13.04.2016 | 14:29 Редактор: Тодор Петров
Прокуратурата погна Перата за незаконен арест на мигранти

Прокуратурата в Бургас повдигна обвинение за противозаконно лишаване от свобода на Петър Низамов-Перата, лидер на доброволчески отряд за лов на мигранти. Това съобщи на брифинг в Бургас апелативният прокурор Любомир Петров. Законът предвижда до 6 години затвор за това престъпление. Очаква се държавното обвинение да удължи ареста му на 72 часа и да внесе искане за постоянна мярка задържане под стража в съда.

Петър Низамов- Перата е бил разпитан вчера, но е отказал да дава обяснения за случая от 10 април. Тогава мъжът задържа трима афганистанци в района на село Звездец в Странджа, след като ги повали на земята и върза ръцете им със свински опашки. Повдигнатото обвинение е за три отделни престъпления, тъй като задържаните мигранти са трима. 

"Тук говорим за насилствено събаряне на земята, връзване с тези пластмасови каишки, ритане, заплашване с ножове и пистолет и претърсване за пари и ценни вещи", каза прокурорът Любомир Петров. 

От прокуратурата казаха още , че Петър Низамов е криминално проявен. Има три присъди през 2004, 2005 и 2009 г. Осъждан е условно и на пробация за хулиганство и нанасяне на телесни повреди на длъжностно лице. 

"Тъй като няма как да се проведе разпознаването против неговото желание, сами разбирате, че няма как да го държим на сила. Ще се опорочи самото разпознаване и такова бе извършено по снимки, като е разпознат от един от афганистанските граждани", коментира още прокурорът.

Вижте всичко по темата във видеото: