Калфин: Работим по исканията на протестиращите майки

Социалният министър обеща промени в системата на ТЕЛК след среща с родители на деца с увреждания

07.04.2016 | 15:40 Редактор: Тодор Петров
Калфин: Работим по исканията на протестиращите майки

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин се срещна и разговаря с Красимира Обретенова и Вера Иванова – представители на майките на деца с увреждания, които проведоха протест вчера, информира пресцентърът на министерството. 

 В рамките на близо двучасовата дискусия, Калфин и майките се договориха да стартират интензивен процес на комуникация и да се потърсят ефективни решения на поставените от тях искания. По инициатива на министъра предстои да се организират серия от регулярни срещи, така че по-бързо да се достигне до подобряване на условията на живот на семействата на деца с увреждания.
 
Министър Калфин припомни, че по част от исканията МТСП вече работи. 

"На срещата ни миналата година беше поставен въпросът за електронен регистър на хората с увреждания. В момента сме на заключителна фаза на изработване на такъв единен регистър, в който да се синхронизира информацията от отделните социални служби, така че да се облекчи максимално бюрократичната процедура, през която се налага да преминават децата с увреждания и техните семейства", обясни той. 

Калфин подчерта, че промяната в системата на ТЕЛК, включително промяната в методологията на извършваната индивидуална медицинска експертиза в съответствие с тази на Световната здравна организация, ще подобри възможностите за предоставяне на по-адекватен и по-широк набор от социални и здравни услуги на нуждаещите се. 

"Процесът, който сме стартирали по промяна на системата на ТЕЛК в момента е във фаза на обществено обсъждане и консултации. Готови сме да разгледаме всички мнения, коментари и идеи на заинтересованите страни. Особено важно в изработването на новия модел е да участвате и вие – родителите на деца с увреждания, за да може реформата, която сме предприели, да е максимално съобразено с нуждите на вашите деца и семейства", добави министърът.
 
Калфин и майките се съгласиха за необходимостта медицинските помощни средства да преминат за управление в Министерството на здравеопазването, предвид необходимостта от компетентна медицинска експертиза при разглеждането на всеки отделен случай.