Децата злоупотребяват с опиати! Да се легализира ли марихуаната?

Учениците твърдят, че употребяват дрога и алкохол, за да се забавляват

01.04.2016 | 15:06 Редактор: Вероника Цветанова
Децата злоупотребяват с опиати! Да се легализира ли марихуаната?

Отчита се ръст на остри интоксикации при непълнолетни във Варна. В тази група най-проблемни са лицата от 10 до 18-годишна възраст, обяви пред "Фокус" главният експерт в община Варна д-р Борислав Станчев.

Учениците употребяват наркотици и алкохол, за да се забавляват, без да осъзнават риска от комбинацията на различни опиати, посочи той. 

Станчев предвижда появата на пазара на вещества, различни от кокаин и амфетамини, но на по-ниски цени. 

"А те всъщност няма да са активните съставки, а синтетика, доставена от Китай през България, но продавана като кокаин. Тоест това допълнително увеличава рискът от интоксикации", посочи д-р Станчев.

От своя страна, 15% от пълнолетното населението във Варна смята, че марихуаната трябва да се легализира. 

По думите на д-р Станчев, приблизително 3% от анкетираните лица за периода 2014-2015 година споделят, че са употребили марихуана между 1 и 4 пъти през последния месец, а други 2% - повече от 10 пъти.

Според проучването на експерта, средната възраст за употреба на амфетамин е 18 години, а марихуаната е употребявана от 19-годишните.

Той обясни, че анкетираните лица споделят, че имат със сигурност близки и приятели, които са употребили наркотик поне веднъж през последния месец, като сред най-употребяваните опияти е марихуаната, а 6% са употребили амфетамин, 4% - кокаин, близо 3 % са на екстази.