Динко влезе и в BBC: "Патрулиращият" за мигранти е знаменитост в България

България има нужда от хора като мен, достойни българи, готови да защитават родината си, споделя Вълев пред Матю Брънуасър

30.03.2016 | 13:38 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

Български търговец на резервни части за автобуси се превърна в национална знаменитост, след като започна да патрулира по турската граница за "лов" на мигранти. Така BBC започва разказа си за ямболията Динко Вълев.

Много българи аплодират това, че Динко е поел самоинициативата, а други са дълбоко смутени.

"България има нужда от хора като мен, достойни българи, готови да защитават родината си", споделя Динко, отпивайки от портокаловия си фреш в модерно кафе в родния му Ямбол.

Градът се намира на 50 км от границата на България с Турция.

Още по темата

29-годишният Вълев е мускулест полу-професионален борец с обръсната глава и груби маниери. Левият му гръден кош е татуиран с огромен кръст, описва Матю Брунвосър (Matthew Brunwasser) от BBC.

Мъжът става известен преди около месец, когато влезе в новините по българска национална телевизия. Водещият го определи като "супергерой" и подробно разказа за жестокия сблъсък на Вълев с група сирийци близо до границата, докато бил на разходка с АТВ-то си. Новинарят дори го похвали, че "с голи ръце" е хванал група от 12 сирийски мъже, 3 жени и едно дете.

Един от спътниците на Вълев дори е заснел клип как мигрантите лежат на земята, докато чакат полицията да дойде. Могат да се чуят и обидите на Вълев по техен адрес. По думите му те са дошли от Сирия, "за да ни убият като кучета".

"Това са отвратителни и лоши хора. Трябва да останат там, откъдето са", каза Вълев в кафенето. 

Той изчисли, че 95% от българите го подкрепят и смятат, че мигрантите са опасни "терористи, джихадисти и талибани".

"България е разграден двор и е напълно дезорганизирана", заяви още той като отрази и липсата на доверие в правителството, което много българи споделят.

В действителност българското правителство е вдигнало ограда по протежение на около половината от границата с Турция и сега се опитва да я продължи.

Вълев използва славата си, за да апелира доброволци, които да се присъединят към него за граничен патрул. На 12 март около 50 невъоръжени души се събраха, за да търсят мигранти по границата.

Но те са били посрещнати от голяма група на Гранична полиция. Според Вълев те са били умишлено пратени, за да предотвратят хайката им. Времето и мястото на бъдещите патрули няма да бъдат публично оповестени, посочи той.

Говорителката на Гранична полиция Лора Любенова каза, че властите приветстват информация на гражданите за престъпна дейност - включително и за незаконно преминаване на границата - но само полицията има право да задържа и арестува хора.

Миналата година повече от 1 млн. души са използвали Западния Балкански път, за да влязат в Европейския съюз, а само за 90 000 души е ясно, че са влезли в България.

Дори и така, българските медии разпространяват анти-мигрантска реторика. Според проучване от 2013 г. на Асоциацията на европейските журналисти в 8 439 статии за мигрантите, публикувани в български медии е установено, че двете най-често използвани думи са "заплаха" и "болест".

Директорът на българския Национално исторически музей Божидар Димитров е пуснал идеята за приобщаването на мигрантите към християнството и България да приема само жени и деца.

"Сред държавните служители открито се насажда страх и враждебност срещу бежанците, последователно представяйки ги като заплаха за българската публика", казва Маргарита Илиева, директор на правната програма на Българския хелзинкски комитет.

БХК поиска от прокуратурата да разследва Вълев, който се хвалеше по националната телевизия, че е извършил дузина престъпления: нападение и побой, смъртни заплахи, незаконно задържане, подбуждане към етническа омраза и насилие.

От своя страна  Вълев казва, че е действал при самоотбрана, след като сирийски мъж се опитал да го намушка. По думите му няколко други сирийски мъже след това станали агресивни, така че след това той използвал сила, за да ги укроти.

Когато Вълев бе привикан за разпит от полицията в петък, тълпа от около 30 протестиращи се събра с викове "Динко е герой!" и "Ние не искаме мигранти!".

Страхът от мигранти се е превърнал в "мощна фокусна точка" за недоволството на хората свързано с много нерешени проблеми, според социалният антрополог и преподавател в Нов български университет Харалан Александров. 

Преподавателят посочва, че България не е нито повече, нито по-малко ксенофобска, от която и да било друга европейска държава. Корупция, бедност, недоволство от отношенията с ЕС, нефункциониращата правосъдна система и неспособността й да се реформа – всичко това кара хората да са ядосани, казва Александров.

"Вместо да фокусирате гнева си срещу съдебната система, е по-лесно да атакувате ужасени бежанци, които се крият в бурените. Можете да усетите, че нещо не е наред със света и някой трябва да бъде обвинен, така че можете да изберете по-слабата цел", обяснява той.

На лице е и исторически травма. България е била част от Османската империя в продължение на около 500 години до 1878 г. Националистическата пропаганда е програмирала българите, така че те могат да видят всеки представител на ислямския свят като потенциален изнасилвач и терорист, посочва още Александров и допълва, че това възприятие се изостря и от неотдавнашните бомбени атентати в съседна Турция.

В същото време провала на европейските лидери да се справят с мигрантската криза се разглежда като "окончателно доказателство, че Европейският съюз е уморена, набръчкана стара баба, която е позволила сама да бъде изнасилена от похотливи и хищни мъже", допълва той.

Един нов проблем е възможността пътищата за трафик да се променят в резултат на новото споразумение между Европейския съюз и Турция за връщане на лица, търсещи убежище. 

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството остава готово да построи ограда по границата на България с Гърция, ако това се окаже необходимо.

Междувременно кметът на Тополовград, който се намира между Ямбол и турската граница, е поискал от министерството на отбраната военна техника, за да се създаде местна доброволческа бригада за спешни повиквания, в случай че потокът от мигранти ескалира – бронирана кола, брониран разузнавателен автомобил, два бордови военни камиона, 30 AK - 47 пушки, униформи, кубинки и палатки. 

Около 200 местни хора вече са доброволци, заяви още той.

Оригинално заглавие: Bulgaria's vigilante migrant 'hunter'. Статията може да бъде намерена в BBC Magazine, автор: Matthew Brunwasser