Знанието като превенция на радикализма

Нова специалност в Софийския университет. 30 студенти ще имат възможност да изучават трите основни религии в Европа - християнство, ислям и юдаизъм.

28.03.2016 | 19:27 Редактор: Кристина Михайлова
Знанието като превенция на радикализма

Знанието като превенция на радикализма. Това стои в основата на новата специалност „Религиите в Европа“, която се открива тази година в Богословския факултет. Идеята за програмата е да подготви кадри, които да имат една експертна позиция по различните въпроси, свързани с религиите, с отношенията между религия и държава и то именно в европейския контекст.

Малко позакъсняла специалност. Така я определи доц. Светослав Риболов. А основната причина – дефицит на добре подготвени преподаватели по религиознание у нас.

Религията е преди всичко вътрешно убеждение на хората, но ценностната система, която изповядват различните вярвания, в голяма степен насочва мисълта към миротворството, убеден е докторантът по богословие Пламен Иванов. И ако в Европа има по-голяма свобода и достъп до знание, то в по-затворените общества ограниченият кръгозор води до проблеми.

В крайна сметка девизът на Европа е „Единство в многообразието“, подчертава  Пламен. Така че, за да бъдем единни и да се уважаваме, първата стъпка е да се познаваме.

Вижте още в репортажа на Кристина Михайлова и оператора Димитър Розов.