Удължават срока за обсъждането на учебните програми

Децата трябва да наблягат на националното самосъзнание у себе си, убедена е Меглена Кунева

22.02.2016 | 16:01 Редактор: Мария Аладжова
Удължават срока за обсъждането на учебните програми

Меглена Кунева ще удължи срока за общественото обсъждане на програмите за втори, шести и осми клас, съобщиха от МОН.

Днес в София се проведе обсъждането на програмите по литература и история за шести и осми клас. Кунева заяви, че "всеки сантиметър", по който има несъгласие, ще бъде обстойно изследван.

Поради това се налагало дискусията да продължи още две седмици, за да може да се чуят всички мнения.

Меглена Кунева посочи, че за да са конкурентноспособни българските деца, те трябва паралелно да се развиват по две линии през образованието. От една страна  да задълбочават българското национално самосъзнание у себе си и да бъдат добри граждани на страната ни, а от друга да усвояват умения, необходими за живота в 21 век, да са бързи, мислещи, конкурентни на връстниците си, да владеят технологии.

Ако наблегнем на второто - ще имаме поколение от емигранти, ако се фокусираме само и единствено върху първото – ще стесним хоризонта на знанията. Наша отговорност е на намерим баланс - не едното за сметка на другото, а двете заедно, каза още вицепремиерът. 

На срещата днес присъстваха представители на академичните среди, автори на учебници, експерти от РИО и преподаватели по български и литература от столичните школа. 

Експертите стигнаха до съгласие, че в VII, X, XI и XII класове ще се учи само българска литература, защото след това има национални външни оценявания и държавни зрелостни изпити. 

Експертът по история и цивилизации в МОН Радостина Николова пък разясни, че по история в V клас ще се учи античност, в VI средновековие, в VII българска история в контекста на световната история през 18-19 век, в VIII и IX клас световна история и в X клас история на България.

Днес дискусии са се провели и във Враца и Сливен, където са били обсъждани учебните програми по български, литература и история за II, VI и VIII клас. 

Утре ще се проведе среща във Велико Търново, а до края на седмицата и в Пловдив, за да се чуят още мнения и становища от самите учители, ифнормираха от МОН. 

По въпроса за двата випуска, които ще пропуснат Средновековието при преминаване от старата към новата учебна програма, зам.-министъра на образованието Диян Стаматов увери, че в Министерството се работи върху вариант учебното съдържание да се преструктурира така, че в 36 учебни часа децата да научат всичко за този исторически период.

И докато експерти  и учители обсъждаха новите учебници по литература и история, в същия час учители по психология внесоха петиция в Министерството на образованието. Те се обявиха против готвените промени, според които предметът Психология отпада като самостоятелен предмет от учебните програми и ще се изучава като част от курса по Философия. Против реформата се подписаха над 2500 граждани, учители и психолози. Петицията бе подкрепена от Асоциацията на психолозите в България.