Университетите ще развиват специалности, в които са добри

Няма да се намаляват парите за висшето образование и университетите, а точно обратното, обеща Кунева

21.02.2016 | 17:43 Редактор: Ирина Георгиева
Университетите ще развиват специалности, в които са добри

Няма да се намаляват парите за висшето образование и университетите, а точно обратното. Според приетите поправки в Закона за висшето образование университетите ще развиват специалностите, в които са добри.

Още по темата

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на конференцията "Умения на XXI век в образованието", организирана от фондация "Заедно в час".

Ще бъдат поощрени качествените специалности, водещи до реализацията на студентите, заяви Кунева.

"Ако един университет е по-добър във филологиите, той ще се концентрира и развива в тях, а ако друг университет е по-добър в биотехнологиите, държавата го подкрепя именно там. Това е конкуренция, която трябва да последва, след като вече имаме рейтинг на университетите", каза още тя. 

За първи път в закона се записват приоритетни специалности, от които има нужда пазарът на труда, отбеляза тя. Според нея целта е да има икономика на знанието и да се развиваме като държава.

Връзката между бизнеса и държавата трябва да бъде силна и в развиването на професионалните гимназии, заяви още просветният министър, цитиран от пресцентъра на ДБГ.

Фокусът в Закона за предучилищното и училищното образование, който в момента се подготвя, е върху свободата и избора на учителя, коментира Кунева.

МОН ще насочи усилията си и към квалификацията на учителите, заяви министър Кунева.