fallback

Трагедия на границата: Две жени, пресичащи нелегално, са починали от студ

Групата е била от 19 души, вероятно от Афганистан

07.02.2016 | 10:11 Автор: Ирина Георгиева

Две жени, пресичащи нелегално границата при Малко Търново, са починали от измръзване тази нощ, съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред bTV. Групата е била от 19 души, вероятно от Афганистан.

Още по темата

Граничните полицаи, които са заловили групата, са оказали помощ на жените. Те са закарани в болница, но лекарите не са успели да спасят живота им. Едната жена е на 15 години, другата – на около 30 години.

Общо 15 мигранти от групата, заловена край Малко Търново, са настанени за лечение в МБАЛ-Бургас. 11 от тях са деца. В момента те са в стабилно състояние, но са с премръзвания. 6 от децата са във Втора хирургия, 4 са в Детско отделение и едно дете е в Гастроентерология. Децата са на възраст от 4 до 16 години, пише Агенция "Фокус", позовавайки се на информация от МБАЛ - Бургас.

Има двама души в по-тежко състояние – мъж и жена. Те са под непрекъснато наблюдение в реанимацията, съобщиха от здравното заведение.

От там също информираха, че в отделението по съдебна медицина са откарани две тела.

Ето какво съобщиха от МВР:  Вчера към 17.40 часа граничен наряд от ГПУ-Малко Търново е забелязал група от 19 души в района на местността „Бърдце“в Странджа. Снежната покривка достигала 50 см, хората били във видимо влошено здравословно състояние. 

Веднага стартирали спасителните действия на екипите, поради тежките планински условия и състоянието на откритите чужденци, се наложило те да бъдат пренасяни на ръце до палатка на граничния наряд, за да им се окаже първа помощи и да бъдат изведени до път, достъпен за изпратената от ГПУ-Малко Търново високопроходима техника. Организиран е превозът им от два автомобила  на ГПУ и една линейка на ЦСМП. На място пристигналият медицински екип е установил смъртта на момиче на видима възраст около 14 години и на около 30-годишна жена.

Благодарение на бързата реакция на граничните служители останалите 17 от пострадалите, сред които 4-ма мъже, 3 жени и 10 деца, са спасени и настанени в болница. Чужденците са без документи за самоличност, по първоначални данни - граждани на Ирак и Афганистан.Те вече са под лекарско наблюдение. От "Червен кръст" - Бургас са осигурени хранителни продукти и помощ за пострадалите чужденци.

Предстои установяването на тяхната националност и начинът на преминаването им на територията на страната ни.  

Още новини четете на Dnes.bg

fallback
Още от България
fallback