Днес празнуваме Ивановден

Отец Иван от Нови хан пожела на всички именици мир и спокойствие

07.01.2016 | 11:21 Редактор: Анита Соколова
Днес празнуваме Ивановден

Българската православна църква днес почитта паметта на Свети Йоан Кръстител. На Ивановден имен ден празнуват над 370 хиляди българи. Отец Иван от Нови хан пожела на всички празнуващи мир и спокойствие.

Свети Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на Месията с проповедите си. Като символ на пречистване, Йоан кръщавал покаялите се с вода. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден.

„На Ивановците, на Ивовците, на всички, които носят това име, им пожелавам крепко здраве. Днес да бъдат много весели, много щастливи, да има всичко на тяхната трапеза. Пожелавам на всички хора, не само на Ивановците мир и спокойствие, мир и любов в техните семейства“, пожела отец Иван.

Отецът помага на нуждаещите се от цялата страна. В семейството му има над 300 души. Сред тях има и негови съименици. Според него хората са отвикнали да помагат и да бъдат милосърдни. Той обаче не губи вярата и надеждата си в тях.

„В последно време виждам, че има едно раздвижваме между хората и повече и повече стават дарителите при мен в дома“, сподели той.

На днешния ден празнуват всички, които носят името Иван, Ивана, Иво, Калоян, Йоан, Ваня и други.