fallback

И една малка чаша фалшив алкохол може да доведе до смърт

Наша проверка по софийските пазари показа, че поне над щанда ракия не се продава

28.12.2015 | 17:49 Автор: Васил Детелинов

И една малка чаша фалшив алкохол може да доведе до смърт или увреждане на важни органи, предупреждават токсиколозите. Половината от алкохола на пазара у нас се произвежда нелегално, каза в ефира на Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър на туризма Бранимир Ботев.

Затова от Комисията за защита на потребителите, които проверяват качеството на спиртните напитки, съветват да се купува вино и ракия само с ясен произход и етикет. Има ли в момента опасен алкохол по пазарите и какви рискове крият ментетата.

Дори 10 грама метилов алкохол се оказват фатални. Ако е в комбинация с етилов обаче, действието му може да бъда забавено. Така препилият има шанс да бъде спасен. Дали ще прекалиш с качествен алкохол или просто ще сръбнеш менте - симптомите са еднакви - опиянение , гадене, повръщане, обясняват токсилокозите.

"По никакъв начин не могат да се различат двата алкохола. Няма как вие вкусово да го определите. Вкусът му е като на чистия алкохол.  Увреждат се черен дроб, бъбреци, действат директно върху съзнанието и организма, включително сърдечно-съдовата система. И ако не се овладеят още в началото се довеждат до кома и смърт. В най -добрият случай, когато сме спасявали хора с много тежки интоксикации остават с увредено зрение, в някои случаи дори и ослепяване"-обяснява токсиколога от ВМА д-р Детелина Перчемлиева.

Наша проверка по софийските пазари показа, че поне над щанда ракия не се продава.

  "Не малко, а много е забранено продажбата на ракия по пазарите"-казва Рени Джонева, която е търговец .

От месец на сергията на Рени Джонева, освен плодове и зеленчуци има и вино. Доставят й го от Перущица. Не продава ракия, защото за нея са необходими много документи. Иначе виното й върви, оплаквания от клиенти няма.

"За виното си имаме сертификат, че е закупено от дадената изба и всичко е точно. И ние лично го пием това вино, аз не бих предложила на клиентите нещо което не струва"-казва Рени Джонева.

 От Военна болница казват, че лечението на натровен пациент излиза доста скъпо. В повечето случаи остава за сметка на болницата, защото препилите са здравно неосигурени.  "На практика попадат пациенти ,които са си варили домашна ракия, която не е изчистена от метанол- т.н първак съдържа големи количества метанол и тези които варят ракия знаят, че се изхвърля , но пада градуса на ракията и много хора си го запазват"- обясни токсиколога д-р Детелина Перчемлиева.

Комисията за защита на потребителите е институцията в България, която следи за качеството на спиртните напитки. Съветват потребителите да купуват алкохол само от търговски обекти и само такъв, който е с бандерол, сертификат за качество и етикет за вида и произхода му. Липсата на тази информация е основание за съмнение, че алкохолът може да е некачествен, фалшив или опасен.

Репортаж на Васил Детелинов.

 

 

fallback
Още от България
fallback